Hilde Ødemark

Hilde Ødemark

mandag, 14 mai 2018 15:34

Birger Baisgård (63), Oslo

Kandidaten omtales som en initiativrik ildsjel for DNT Oslo og Omegn, med en sterk gjennomføringsevne og en entusiasme som smitter over på alle rundt han. Han er initiativtaker til etableringen av foreningens frivilligkafé, og i sitt frivillige arbeid for DNT Oslo og omegn har kandidaten hatt tilsynsansvar på to av foreningens hytter. I tillegg til å være turleder og kajakkinstruktør for foreningen, står 63-åringen bak opprettelsen av en egen vedgruppe, som han selv leder – og som sørger for ved til DNT Oslo og omegns 28 ubetjente markahytter. Kandidaten er også sterkt involvert i planleggingen og gjennomføringen av 150 årsjubileet for foreningen
mandag, 14 mai 2018 15:33

Monica Mikalsen (52), Tromsø

Kandidaten er en stor ressurs for hele Troms Turlag, og ifølge forslagsstillerne hadde det ikke vært et Barnas Turlag i Tromsø, hvis det ikke hadde vært for Monica Mikalsen som har holdt turgruppa gående i mer enn ti år. Ildsjelen utmerker seg med en fantastisk stå på-vilje og et stort hjerte for å få med andre ut på tur. Listen over initiativ Mikalsen står bak er nærmest utømmelig, ifølge forslagsstillerne. Kandidaten stiller alltid opp, og barna gleder seg alltid til en ny tur med ildsjelen, og hun har plass i mangt et hjerte.

mandag, 14 mai 2018 15:32

Åsmund Berthelsen (66), Naustdal

Kandidaten er ansvarlig for orientering i Tambarskjelvar, er nestleder i ski/orienteringsgruppa, og har orienteringsopplæring med skoleklasser. 66-åringen er i tillegg til å være aktiv i Barnas Turlag også den som er ansvarlig for turorientering om sommeren, arrangerer skiskole for barn fra januar til mars, og jobber mye dugnad i Instedalen skianlegg, der han er leder. Berthelsen er selv også en ivrig orienteringsløper, og kandidaten opplyses å ha lagt ned utrolig mange timer for barn og ungdom gjennom mange år.

tirsdag, 13 mars 2018 19:56

Friluftslivsprisen.

Friluftsliv er en sterk og viktig del av norsk tradisjon og identitet. Det ligger i folkesjelen. Det er slik vi er – en stor del av befolkningen. Friluftsliv er opplevelser, fellesskap og fysisk aktivitet. Det er en tradisjonsbærer, og så er det helsefremmende – mentalt og fysisk.
De flotte opplevelsene og de ofte vàre og fine stemningene i naturen inspirerer til refleksjon. Mange har skrevet om og formidlet sine tanker. Jon Østeng Hov, vinner av friluftslivsprisen (1998), har bl.a. skrevet «Skal hilse fra fjellet». Videre sier Dag O. Hessen at «Alle barn bør i de minste få sove ut ei natt under storslått stjernehimmel. Det er vår plikt», mens Gunnar Breivik slår fast at «Å drive friluftsliv er å være hjemme. Opprinnelig hører vi hjemme i natur.»
----------
Den norske friluftslivsprisen ble etablert i 1995. «Friluftslivsprisen» tildeles kandidater som har utmerket seg med en innstas av nasjonal betydning for friluftslivet. Dette er den høyeste utmerkelsen innen norsk friluftsliv. Hvert år er kjente og profilerte friluftslivsaktører blitt hedret. Se statuttene. 
I 2013 ble Friluftslivsprisens hederspris etablert. «Hedersprisen» går til personer som oppfyller kriteriene for «Friluftslivsprisen», men som utmerker seg spesielt ut over dette – f.eks. ved mangeårig og dedikert innsats og et arbeid som har satt tydelig spor etter seg. De fleste av de som har mottatt «Friluftslivsprisen» i perioden 1995 t.o.m. 2012 oppfyller kriteriene for hedersprisen.
Samme år, i 2013, ble også Friluftslivsprisens ildsjelpris etablert. «Ildsjelprisen» hedrer kandidater som på en forbilledlig måte har umerket seg lokalt. Her kan det være like aktuelt å hedre unge, som viser et ekstraordinært engasjement, som eldre som har befestet dette gjennom et langt liv. Juryen kan også hensynta geografi og kjønn ved valg av finalister.
«Friluftslivsprisen» og «Ildsjelprisen» deles forutsetningsvis ut hvert år under festivalen «Friluftsliv for alle» på Stenberg på Vestre Toten. «Hedersprisen» deles ut når juryen har kandidater som typisk kvalifiserer for denne, enten i tillegg til eller i stedet for «Friluftslivsprisen». 
mandag, 12 mars 2018 10:35

Friluftslivets uke.

Velkommen til friluftslivets uke 2018

Fredag 31.8.
Naturnærvær i kunsten. R.E.D.på Eina
Flåtemagi: konsert med Frida Ånnevik og Haldor Røyne på Friluftsmuseet Stenberg

Lørdag 1.9.
Frivilligdagen i Minneparken på Raufoss
Fiskekonkurranse og matkurs fisk på Sillongen
Natursti fra Sillongen til Friluftsmuseet Stenberg
Nattinaturen på Friluftsmuseet Stenberg

Søndag 2.9.
Aktivitetsdag med prisutdelinger på Friluftsmuseet Stenberg

Åpen dag på Sagtun, Sagvoll


Onsdag 5.9.
Trilletur med bålkos.
"Føkk lykke"innlegg med Marte Frimand Anda, foreldrebloggen Casa Kaos.

Torsdag 6.9.
Tur i Raufoss og omegn. Vi følger sentrumsmerking.


Fredag 7.9.
Aktivitetsdag for skoleelever
Leirdueskyting for ungdom

Lørdag 8.9.
Gårdsbesøk på Lunde Gård, Sagvoll.

Søndag 9.9.
DNT Gjøvik og omegns`jubileum med friluftslivsaktiviteter på Osbakken.
Stuggukonsert med Jon Lotterud.


Program pr. 15.05.18. søndag, 18 februar 2018 16:35

Kandidater til Ildsjelprisen

søndag, 18 februar 2018 13:56

Prisvinner 2017

Tidenes yngste vinnere av Den Norske Friluftslivsprisen
De er de yngste som er blitt hedret med prestisjetunge Den Norske Friluftslivsprisen, søstrene Hege (33) og Stine Schultz Heireng (35), kanskje bedre kjent som Tursøstrene. Prisen ble overrakt på søndag av stortingspresident Olemic Thommessen. Det skjedde tradisjonen tro på friluftsmuseet Stenberg gård på Vestre Toten i Oppland, i forbindelse med festivalen Friluftsliv for Alle.

Stortingspresidenten fremhevet at de to lykkes med å inspirere folk til et aktivt lavterskel-friluftsliv.
Det er en stor glede å overrekke prisen til tursøstrene. Gjennom sosiale medier blir de fulgt av tusenvis, både unge og voksne. De formidler at friluftsliv passer for alle. At alder og fysikk ikke spiller noen rolle. At alle ved å tilbringe mer tid i naturen vil finne overskudd og glede. Middag rundt et bål, overnatting i en hengekøye, vandring under en stjernehimmel. Eller bare å sitte ned i et skogholt å lytte til naturen. Hege og Stine Schultz Heireng viser oss at friluftsliv kan være for alle, sa stortingspresidenten.

søndag, 18 februar 2018 13:19

Friluftslivsprisen/Hedersprisen

Den Norske Friluftslivsprisen ble etablert i 1995 og er den viktigste anerkjennelsen innen norsk friluftsliv. 

Dersom kandidatens virke oppfyller kriteriene for «Friluftslivsprisen», men utmerker seg spesielt ut over dette – ved mangeårig og dedikert innsats, og et arbeid som har satt tydelige spor etter seg, kan juryen velge å tildele Den norske friluftslivsprisens hederspris. «Hedersprisen» kan tildeles i stedet for «Friluftslivsprisen» eller i tillegg til denne.

søndag, 18 februar 2018 12:08

2018: "Flåtemagi" på Stenberg

Med Frida Ånnevik og Haldor Røyne

Frida Ånnevik og Haldor Røyne på en flåte i et idyllisk tjern omgitt av publikum og brennende bål er rammen for årets konsert under festivalen Friluftsliv for alle. Dama med fløyelsstemmen varter opp med sine beste låter og publikum kan forvente litt av ei gullrekke denne fredagskvelden. Med Røynes lekre gitarspill attåt, er det duket for en festaften. Røyne bidrar også med lekne toner hentet fra albumet «Slåtter etter bestefar» som han ga ut i 2017.

Tidspunkt: Fredag 31.aug konsertstart kl.21. Gratis inngang og parkering. Ta gjerne med deg egen stol
Salg av suppe og drikke fra kl. 20.00. Det vil bli mulig å forhåndsbestille sitteplasser. 

Sted: Friluftsmuseet Stenberg, Sillongenvegen 230, 2846 BØVERBRU

lørdag, 17 februar 2018 10:17

Ildsjelprisen

Ildsjelprisen 2018,- Folkets pris til hverdagsheltene

Ildsjelprisen ble etablert i 2013 og er en heder til de lokale hverdagsheltene som gjør en uegennyttig og viktig innsats for friluftslivet. Ildsjelprisen er en av tre priser i Den Norske Friluftslivsprisen. 
Årets kandidater presenteres innen kort tid.
 

Verdige kandidater

Ildsjelprisen hedrer kandidater, en person eller også et lag eller forening som på en forbilledlig måte har umerket seg lokalt. Her kan det være like aktuelt å hedre unge, som viser et ekstraordinært engasjement, som eldre som har befestet dette gjennom et langt liv. Juryen kan også hensynta geografi og kjønn ved valg av finalister.

Kandidatens arbeid må kunne samles i begrepet «la naturopplevelser gå i arv». Typiske innsatsområder kan være formidling av natur og naturens stemninger og gleder til inspirasjon for folk flest, praktisk eller samfunnsmessig tilrettelegging av friluftsliv for allmennheten og innsats for bærekraftig og naturvennlig friluftsliv. Kandidatene kan ha sitt virke i alle deler av norsk natur – i nærområdet der folk bor, langs kysten, i skog og lavland og på fjellet.

En jury bestående av kjente og profilerte personer fra norsk samfunnsliv og framtredende representanter for friluftslivet, velger ut tre finalister. Disse blir invitert til festivalen ‘Friluftsliv for alle’ 31. august - 2. september på Stenberg på Vestre Toten. Det kåres en vinner – «Årets Ildsjel». Alle mottar en pengepremie, samt et diplom. Prisvinner og finalistene plikter å bruke prispengene til et friluftslivsformål i lokalsamfunnet. Det skal redegjøres for bruk av pengene innen ett år, senest innen neste pristildeling.

Side 1 av 6