Hilde Ødemark

Hilde Ødemark

torsdag, 01 november 2018 14:07

Festivalen 2018

Festivalen åpnet med seminaret «Naturnærvær i kunsten». Seminaret ble arrangert på R.E.D., Eina. En internasjonal arena for dans, film og kunst. Seminaret tok bl.a. opp hvordan vi har sett på og formidlet naturen gjennom kunsten. FNF Oppland var medarrangør og Jorun Vang ledet oss gjennom dagen. Det var 70 deltagere.

Fredagen fortsatte med konsert på kvelden. Flåtemagi med Frida Ånnevik og Haldor Røyne på flytebrygga på Stenberg trakk ca. 400 publikummere.

Festivallørdagen startet med fiskekonkurranse på Sillongen. Barnas fiskelykke var stor og alle fikk fisk. Festivalen ga tilbud om gratis transport til konkurransen og Utstyrsbanken lånte ut fiskeutstyr.
I Minneparken på Raufoss bidro mange frivillige organisasjoner til at Frivilligdagen fremsto som mer innholdsrik og variert enn noen gang.

Lørdag kveld samarbeidet DNT Gjøvik og Omegn og Villtotningen Villmaksklubb om programmet for Nattinaturen på Stenberg. Kvelden inviterte til friluftslivsaktiviteter for de ca. 50 fremmøtte. De som ikke hadde eget turutstyr fikk låne dette gratis fra Utstyrsbanken.

Søndag, festivalens finaledag med prisutdelinger og aktiviteter. Konsertforestillingen fra «Astrid Lindgrens verden» innledet prisutdelingen.
Årets prisvinner «Norsk leirskoleforening» gjør en flott innsats på nasjonalt nivå og er en viktig rekrutteringsarena til friluftslivet. Norsk Leirskoleforening markerte også sitt 50 års jubileum på Toten i festivalhelga. Foreningens styre og hedersmedlemmer deltok i store deler av festivalprogrammet.
Vinneren av Ildsjelprisen ble Åsmund Berthelsen fra Naustdal.
Aktivitetsdagen med prisutdeling på Friluftsmuseet Stenberg hadde ca. 2500 besøkende. Festivalen ga tilbud om gratis skyss til aktivitetsdagen.

I Friluftslivets uke hadde festivalen et omfattende og variert aktivitetsprogram. Her nevnes «Trilletur i Raufosskogen» hvor 30 småbarnsfamilier møtte for å høre blogger Marte Frimand Anda. Ungdommenes tilbud med leirdueskyting ble godt mottatt for ca. 30 ungdommer. Vi avsluttet Friluftslivets uke med deltakelse på DNT`s 150 års jubileum. DNT Gjøvik og omegn markerte også sitt 25 års jubileum samme dag. Dagen startet med morgenbad og bålkaffe, tur rundt Skumsjøen. Videre ble DNT feiret med aktiviteter og konsert.

Festivalen ble gjennomført i samarbeid med mange gode samarbeidsparter. Rundt 60 lokale og nasjonale frivillige lag og foreninger bidro til gjennomføringen. Totalt sett deltok nærmere 6000 under festivalhelga og i Friluftslivets uke.

mandag, 03 september 2018 13:11

Vinner av ildsjelprisen

Viktig med frihet
Åsmund Berthelsen mener at en viktig del av oppskriften på suksess er å gi barna stor frihet. I et landskap av kuler og skihopp får de utfolde seg fritt, med veiledning fra voksne. 

–  Skiskole er kanskje litt feil begrep, for det er skilek, og ikke lange økter med instruksjon. De må få bestemme sjøl hva de skal prøve, og ikke bli instruert hele tiden. Du må gjerne gi råd, men ikke stå for lenge og forklare, sier han.

På sommeren arrangerer han turorientering for barn, og han er sentral i å bygge opp et nytt skianlegg sammen med blant annet 4H lokalt.

Vil spre friluftsglede
Når vi spør hva som motiverer Berthelsen til å gjøre det arbeidet han gjør, forteller han om gleden ved å være aktiv som han selv har opplevd. Han husker tilbake på hvor spennende det var å være alene i fjellet som 10-åring:

 Jeg hadde hørt om både gaupe og bjørn, og var spent på om jeg skulle få se dem. 

Oppveksten på gård i Telemark har også bidratt til å vekke friluftsinteressen. 
– Jeg husker luktene av høy, hest, granbar og bål. Det var opplevelser med alle sanser, forteller han. 

Det er den samme gleden ved å være ute han vil at de som er unge nå skal få lov til å oppleve. 

– Tusener som gjør en kjempejobb 
Hvem som skal få ildsjelprisen blir bestemt gjennom en åpen avstemning på nett, etter at juryen har valgt ut tre kandidater. 

Dag Kaas, som ledet juryen, mener Berthelsen har gjort en stor innsats på mange felt, som gjør at prisen er svært fortjent. Likevel vil han samtidig understreke at det aldri er lett å velge hvem som skal nomineres. 

– Det er tusenvis som gjør en formidabel innsats rundt i landet, sier han, og understreker at alle de nominerte er vinnere. 

Juryen har skrevet følgende begrunnelse for at de nominerte Berthelsen: 

Kandidaten er ansvarlig for orientering i Tambarskjelvar, er nestleder i ski/orienteringsgruppa, og har orienteringsopplæring med skoleklasser. 66-åringen er i tillegg til å være aktiv i Barnas Turlag også den som er ansvarlig for turorientering om sommeren, arrangerer skiskole for barn fra januar til mars, og jobber mye dugnad i Instedalen skianlegg, der han er leder. Berthelsen er selv også en ivrig orienteringsløper, og kandidaten opplyses å ha lagt ned utrolig mange timer for barn og ungdom gjennom mange år. 

onsdag, 15 august 2018 09:38

Fra fiskekonkurranse til Nattinaturen

Festivalens natursti


Natursti i lett turterreng med oppgaver underveis. Start ved karttavla på Sillongen Toten Hotel. Stien ender på Øverjordet, Stenberg.
Løypa er ca. 3 km og er barnevennlig.

Festivaltips! Delta på friskekonkurranse med grilltips lørdag formiddag på Sillongen før du går naturstien til Stenberg. På Stenberg venter aktiviteter og varm grill. Delta på Nattinaturen og sov ute,- i telt, i lavvo eller i hengekøye under åpen himmel. Turutstyr kan du låne. Våkne opp søndag morgen til aktivitetsdag på Stenberg. 

torsdag, 12 juli 2018 09:30

Einar Sigstad

Han bor og arbeider på Biri og har studert biologi, filosofi og litteratur ved Universitetet i Oslo. Einar er sjøllært kunstner og arbeider først og fremst med malerier. Periodevis med grafikk (tresnitt) og tegning (illustrasjoner). I bildene sine tar han opp temaer knyttet til natur og samfunn. I de siste årene har han gitt ut flere bøker med tekst og bilder. Han er innkjøpt av bl.a. Museet for samtidskunst, Norsk Kulturråd og Lillehammer Kunstmuseum.
torsdag, 12 juli 2018 09:19

Ingvill Solberg

Er lyriker og barnebokforfatter. Hun jobber også på Fyrverkeriet bibliotek i Vestre Toten kommune.Ingvill er bosatt på Kapp.
Denne dagen om Hans Børlies dikt.

torsdag, 12 juli 2018 09:14

Ella Christina Fiskum

Har studert dans i Oslo, St. Petersburg og Stuttgart, og jobbet i over 25 år som danser, koreograf, produsent og med film. Hun har bygd opp og driver R.E.D; nasjonalt kompetansesenter for dans på Eina i Vestre Toten kommune.
I år er R.E.D. vårt seminarsted.

torsdag, 12 juli 2018 09:10

20 fingre

Er pianistene Kristin Fyrand Mikkelsen og Gunnar Flagstad, begge utdannet ved Norges musikkhøgskole med hvert sitt utøvende hovedfag. Duoen har arbeidet som fast ensamble siden 1999.
torsdag, 12 juli 2018 09:04

Tommy Sørbø

Er historiker, forfatter og dramatiker. En populær kulturformidler og aktiv samfunndebattant. Han har skrevet en rekke bøker om kunst og kultur, mange av dem med en humoristisk vinkling.
Hør han på dette seminaret med innlegget "Sivilisert dyrking av det usiviliserte". 

torsdag, 12 juli 2018 08:02

Aktivitetsdag med prisutdelinger

Festivalområdet bugner av friluftslivsaktiviteter for hele familien!
Smak på stekt sopp mens barna besøker Trollskogen
Padle i kano eller skyt med pil og bue
Prøv fiskelykken i tjernet eller klatre til topps i klatreveggen
Ta speidernes "Nesten beredt merket" eller sykle deg en smoothie
Let etter insekter eller snekre deg en fuglekasse

Konsertforestilling for hele familien
Gjennom Ronja, Pippi og Emil får du høre mange av de kjente og kjære sangene fra Lindgrens verden

Utdeling av den norske Friluftslivsprisen
Vinner av Hedersprisen er Norsk Leirskoleforening
Hvem vinner årets Ildsjelpris?
NB! alle aktiviteter stanser under forestilling og prisutdeling. Overraskelser til publikum

Gratis:
Parkering og inngang.
Skyttelbuss fra Nytorvet, Raufoss fra kl. 10.30.
Retur fra kl. 15.30.
torsdag, 12 juli 2018 07:55

Fiskekonkurranse med grilltips

På Sillongen kl. 12.00.

Det fiskes med stang fra land og konkurreres i fire klasser: barn (egen fiskesone), ungdom, damer og herrer.
Påmelding på stedet fra kl. 09.00. Utlån av fiskeutstyr. Husk agn (mark) Premieutdeling rett etter konkurransen.

Festivalkokk Johan Holten og elever fra Raufoss vgs gir tips til tilberedning og tilbehør med fisk på grillen. Selvfølgelig deles det ut smaksprøver. Det er gratis å delta.
Nærmere info: Tom Pedersen, Oppland jeger-og fiskerforening 958 01 235
Trenger du skyss? kontakt Hilde Ødemark på 99461851 før 29.8.

Side 1 av 7