Vinner av ildsjelprisen

Viktig med frihet
Åsmund Berthelsen mener at en viktig del av oppskriften på suksess er å gi barna stor frihet. I et landskap av kuler og skihopp får de utfolde seg fritt, med veiledning fra voksne. 

–  Skiskole er kanskje litt feil begrep, for det er skilek, og ikke lange økter med instruksjon. De må få bestemme sjøl hva de skal prøve, og ikke bli instruert hele tiden. Du må gjerne gi råd, men ikke stå for lenge og forklare, sier han.

På sommeren arrangerer han turorientering for barn, og han er sentral i å bygge opp et nytt skianlegg sammen med blant annet 4H lokalt.

Vil spre friluftsglede
Når vi spør hva som motiverer Berthelsen til å gjøre det arbeidet han gjør, forteller han om gleden ved å være aktiv som han selv har opplevd. Han husker tilbake på hvor spennende det var å være alene i fjellet som 10-åring:

 Jeg hadde hørt om både gaupe og bjørn, og var spent på om jeg skulle få se dem. 

Oppveksten på gård i Telemark har også bidratt til å vekke friluftsinteressen. 
– Jeg husker luktene av høy, hest, granbar og bål. Det var opplevelser med alle sanser, forteller han. 

Det er den samme gleden ved å være ute han vil at de som er unge nå skal få lov til å oppleve. 

– Tusener som gjør en kjempejobb 
Hvem som skal få ildsjelprisen blir bestemt gjennom en åpen avstemning på nett, etter at juryen har valgt ut tre kandidater. 

Dag Kaas, som ledet juryen, mener Berthelsen har gjort en stor innsats på mange felt, som gjør at prisen er svært fortjent. Likevel vil han samtidig understreke at det aldri er lett å velge hvem som skal nomineres. 

– Det er tusenvis som gjør en formidabel innsats rundt i landet, sier han, og understreker at alle de nominerte er vinnere. 

Juryen har skrevet følgende begrunnelse for at de nominerte Berthelsen: 

Kandidaten er ansvarlig for orientering i Tambarskjelvar, er nestleder i ski/orienteringsgruppa, og har orienteringsopplæring med skoleklasser. 66-åringen er i tillegg til å være aktiv i Barnas Turlag også den som er ansvarlig for turorientering om sommeren, arrangerer skiskole for barn fra januar til mars, og jobber mye dugnad i Instedalen skianlegg, der han er leder. Berthelsen er selv også en ivrig orienteringsløper, og kandidaten opplyses å ha lagt ned utrolig mange timer for barn og ungdom gjennom mange år.